PRIJAVA

 

LOKALNA PRIJAVA

Registrirani uporabniki
Še niste uporabnik? Registrirajte se.

Navodilo za namestitev komponente za elektronsko podpisovanje Mojdenar Signature SDK v brskalniku Internet Explorer

Namestitev komponente za elektronsko podpisovanje

POZOR: Ta komponenta je zastarela. Predlagamo da si naložite novo verzijo tukaj.

Za izvedbo elektronskega podpisa je potrebno predhodno namestiti komponento za podpisovanje. Namestitev se opravi preko spletnih brskalnikov. Podprta okolja so:

  • operacijski sistem: Windows okolje (98 ali višje)
  • brskalniki: Internet Explorer 6.0 ali višje in Mozilla Firefox 2.0 ali višje.

Za uspešno namestitev komponente sta potrebna dva pogoja:

  • nameščeno korensko potrdilo sigen-ca v spletnem brskalniku
    Če korensko potrdilo od sigen-ca ni nameščeno, so navodila za namestitev potrdila v Internet Explorer-ju in Mozilli Firefoxu tukaj.
  • Pomembno! Digitalno potrdilo, s katerim želi uporabnik  podpisovati, mora biti shranjeno v shrambi digitalnih potrdil operacijskega sistema Windows ( tudi če uporabnik uporablja brskalnik Mozilla Firefox).

V Mozilli Firefox-u je potrebno dodatno nastaviti parameter nastavitve brskalnika.

Opozorila: pred namestitvijo izklopite morebitne programe/nastavitve, ki preprečujejo odpiranje pojavnih oken ( »pop up blocker« programi, yahoo pasica, ipd.) 

Uporabniki, ki imajo nameščene 64-bitne različice operacijskih sistemov (Windows XP, Windows Vista ali pa Windows 7) lahko trenutno uporabljajo Active X komponente za e-podpisovanje samo z 32-bitnim brskalnikom - Internet Explorer, ki je privzeto tudi že nameščen na teh operacijskih sistemih.

Katero verzijo Internet Explorer-ja uporabljate, preverite tako, da kliknete na Pomoč (Help)-> Vizitka ( About Internet Explorer) in preverite podatek pod Različica (Version)
 

Priprava brskalnika Internet Explorer za namestitev komponente za elektronsko podpisovanje

Za namestitev morate biti prijavljeni na vaš računalnik kot lokalni administrator.


S klikom na "Preizkus testiranja e-podpisa" se vam odpre testna spletna stran, ki omogoča namestitev komponente in izvedbo »testnega podpisa«.
Če imate v Internet Explorerju že nameščeno korensko potrdilo od sigen-ca, se v zgornjem delu okna na rumenem traku pojavi sporočilo o namestitvi dodatka (Add-on): »Mojdenar Signature SDK«.Desni klik na rumeni trak in izberite opcijo »Namesti kontrolnik ActiveX..« (»Install ActiveX Control«).

 

 

 


Korak 1
Brskalnik prikaže sporočilo: Ali želite to programsko opremo namestiti?
Ime: Mojdenar Signature SDK


Korak 2
Kliknite na gumb Namesti. Po namestitvi ActiveX  komponente se  v oknu testnega podpisa prikaže vsebina dokumenta in gumb »E-PODPIŠI«.

Korak 3
Kliknite gumb »E-PODPIŠI«. Odprlo se vam bo okno za izbiro digitalnega potrdila.

Korak 4
Izberite digitalno potrdilo in potem kliknite na gumb »V redu«.

Korak 5
Dobili boste sporočilo, da je bil podpis uspešen.Če pri namestitvi komponente dobite varnostno sporočilo:Windows je preprečil to programsko opremo, ker ne more potrditi njenega založnika, namestite korensko potrdilo od sigen-ca in ponovite postopek testiranja elektronskega podpisa.

V kolikor se zgoraj opisana namestitev še vedno ne izvede, dodajte www.ajpes.si med zaupanja vredna mesta; meni  Orodja (Tools), možnost Internetne možnosti (Internet options ), zavihek Varnost (Security), ikona Zaupanja vredna mesta (Trusted sites), gumb Mesta (Sites) → dodajte https://www.ajpes.si med zaupanja vredna mesta. 

 

Če se namestitev po zgoraj opisanih korakih ne izvrši, lahko komponento za podpis namestite s pomočjo namestitvenega programa, ki ga prenesete tukaj.

 

POZOR:

Uporabniki Windows Viste oz. Windows 7 operacijskega sistema preberite tudi ta dokument.


Nazaj

 

 

 

 

 

 
OBVESTILO O UPORABI PIŠKOTKOV
Spletni portal uporablja piškotke za izboljšanje delovanja spletnih storitev. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?